Szkodniki w kuchni

Wbrew pozorom nie tylko zaniedbane, nie używane od lat kuchnie są atakowane przez szkodniki. Każda kuchnia może być zagrożona, nawet ta czyszczona codziennie. Nawet niewielka ilość resztek pokarmowych jest w stanie pożywić wiele rodzajów owadów. Które należą do tych najpopularniejszych? I jak się ich skutecznie pozbyć?

Muszki owocówki

Nie ma chyba człowieka, który nie zmagał się chociaż raz z inwazją setek maleńkich muszek, które fruwają nad miską owoców. Często mówi się, że pojawiają się znikąd – bo tak to praktycznie wygląda. Po prostu jednego dnia pojawia się jedna, aż w końcu kilkadziesiąt. W rzeczywistości to my je przynosimy, a dokładniej ich niewidoczne jaja, które już znajdują się na owocach przyniesionych ze sklepu. Następnie jaja dojrzewają w naszym domu, po czym dorosłe osobniki zaczynają się rozmnażać. Do życia potrzebują owoce, resztki po winie, a nawet plamy po soku na dywanie.

Nie są szkodliwymi owadami, ale bardzo uciążliwymi. Istnieją na nie specjalne pułapki, np. z przynętą w formie octu jabłkowego. Jeśli ma się do czynienia z ich niewielką ilością, to wystarczy. W przypadku dużej inwazji lepiej już to zgłosić do specjalistów.

Mole spożywcze

Równie częstym szkodnikiem kuchennym jest na pewno mol spożywczy. Wyglądem przypominają małe ćmy. Lądują w naszym domu latem, przez otwarte okno lub od okna sąsiadów. Również przynosimy je prosto ze sklepu, gdzie zagnieździły się w danym produkcie. Szczególnie lubią żywność sypką, np. mąkę. Warto z tego powodu przesypywać takie produkty do swoich pojemników, gdyż często ukrywają się na spodzie opakowania. Jeżeli samica złoży jaja, produkt nie nadaje się już do spożycia.

Oprócz mąkę, dużym zainteresowaniem cieszy się wśród nich kasza, kakao, przyprawy, kawa, musli i inne płatki. Zanieczyszczają żywność nie tylko jajami, ale i martwymi osobnikami, cienkimi nitkami, czy odchodami. Wszystko to powoduje, że żywność nadaje się już tylko do utylizacji. Na szczęście mole nie przenoszą chorób, więc zjedzenie ich nie będzie miało poważnych konsekwencji.

Rozkruszek mączny

Jest praktycznie niewidoczny gołym okiem. Lubi gnieździć się w pieczywie, płatkach owsianych, suszonych owocach, w mleku proszku itp. Rozkruszek zmienia smak i zapach żywności (na gorsze), a nawet zwiększa jej wilgotność i zanieczyszcza chorobami. Jeśli się zalęgły w naszej kuchni, wszelką żywność należy wyrzucić, a pomieszczenie poddać dezynsekcji.

Aby nie dopuścić ich do kuchni, trzeba dbać o jej niski poziom wilgoci, często ją wietrzyć i regularnie sprzątać.

Żywiak chlebowiec

Atakuje pieczywo, kakao, suszone owoce, zioła i przyprawy, a także książki i ubrania. Żywiak może powodować zatrucia, do tego przyczynia się do powstania pleśni i rozwoju grzybów. Dlatego żywność musi być poddana utylizacji w przypadku zadomowienia się go w naszej spiżarni. Jedną ze skuteczniejszych metod przeciw żywiakom jest trzymanie produktów w szczelnych pojemnikach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *